2010-08-23

CcLAB

Radionica Creative Commons licence

Ponedjlekom u 20:00 (obavezna prijava na ovaj mail)

**ccCAB_logo

CcLAB je radionica koja svojim polaznicima – autorima** glazbe, članaka, slika, filmova, itd., koji svoje radove žele dati na besplatno korištenje te se pritom zaštititi od neželjenih postupaka konzumenata radova (npr. kopiranja bez navođenja izvora i autora ili korištenja rada u komercijalne svrhe), približava Creative Commons licencu (približan prijevod: zajedničko kreativno dobro, skraćeno CC).

Creative Commons je američka neprofitna organizacija koja se zasniva na tome da proširi raspon kreativnih radova dostupnih drugima da legalno koriste i dijele. Organizacija je objavila nekoliko dozvola za autorsko pravo poznatih kao Creative Commons licence, kojih je ukupno četiri, a zovu se Attribution (skraćeno by), Noncommercial (nc), No Derivative Works (nd) i Share Alike (sa). Ovisno o jednoj (od četiri dozvole) odabranoj dozvoli, ograničena su samo pojedina (ili nijedno) prava nad djelom. Creative Commons neprofitna organizacija osnovana je 2001. godine, a osnovao ju je američki akademac Lawrence Lessig. Logo Creative Commons obično ispod svog kraćeg naziva CC ima i uočljiv natpis: Some rights reserved.

Radionica se sastoji od četiri tjedna predavanja u trajanju od dva sata. Nakon jednog mjesečnog ciklusa, radionica kreće iz početka. Na kraju svakog ciklusa radionica, rezultati polaznika izlažu se na izložbi svake prve subote u mjesecu.

Noviji Post Stariji Post