2010-09-27

Joomla: 1. Uvod

**1-joomla-instalacija-1

Joomla je CMS ili Content Management S**ystem. CMS je nešto slično operativnom sustavu za web stranicu. CMS omogućava jednostavnu izgradnju i održavanje web stranica – od najjednostavnijih osobnih stranica pa sve do kompliciranih portala sa zajednicom korisnika.

 

Joomla! CMS spaja tri elementa:

* Sadržaj, koji se sprema u bazi podataka.

* Predložak (template), koji upravlja izgledom vašeg sadržaja (fontovi, boje, raspored elemenata…).

* Joomla!, softver koji sadržaj i predložak spaja u web stranicu.

Imajte na umu da ovaj tutorial / radionica NE POKRIVA dizajn predložaka (templateova)! Pokrivamo instalaciju Joomle!, administraciju stranica i njezino održavanje. Za to nije potrebno nikakvo znanje HTML-a i CSS-a, ali ono naravno nije na odmet.

Uvod

Ako imate laptop, preporučljivo bi bilo ponijeti ga sa sobom na radionice tako da se osjećate kao doma.

Svaki polaznik JoomLABa pokreće vlastitu Joomla! instalaciju i na njoj radi na stranici po želji pomoću servisa demo.joomla.org – stranici koja nudi besplatnu “probnu” Joomla! instalaciju na 30 dana. Nakon probnog razdoblja svoju Joomla! instalaciju možete preseliti na server po izboru ili platiti hosting. Kupnjom hostinga podržavate Joomla! projekt.

Uz demo.joomla.org koristit ćemo i lokalnu instalaciju na vlastitom računalu ili na jednom od računala u hacklabu. Pomoću programa WAMP (za Windowse), MAMP (za Mac OSX), odnosno LAMP (za Linux – nema url, instalacija varira ovisno o distribuciji koju koristite) svoju Joomla! instalaciju možete pokretati lokalno.

Joomla! instalaciju je vrlo lako seliti između lokalnog servera i servera na internetu.

Nakon otvaranja računa na demo.joomla.org, potrebno je kontaktirati korisničku podršku i napisati zahtjev za omogućavanje uploada. Taj proces traje cca 1 sat.

Na demo.joomla.org, kao i na većini drugih hosting servisa, proces instalacije se preskače i Joomlu instalirate “jednim klikom” iz cPanela ili sličnog sustava upravljanja hosting računom. Na demo.joomla.org nema cPanela pošto je hosting račun namijenjen isključivo Joomla! instalaciji.

Ako imate vlastiti hosting, svoju Joomlu! možete instalirati tamo.

Prije instalacije, moramo odrediti osnovnu terminologiju:

Backend – backend je administracijsko sučelje Joomle i nalazi se na www.vasadomena.com/administrator

Joomla Backend

Frontend – frontend je dio stranice vidljiv posjetiteljima

Joomla frontend s defaultnim predloškom

Extension (ekstenzija) – ekstenzija je sve što proširuje osnovne funkcije Joomle! Dijeli se na komponente, module, pluginove i templateove (predloške). INSTALACIJA PLUGINOVA IZ NEPROVJERENIH IZVORA (npr. “warez”) MOŽE (i hoće) NAŠKODITI VAŠOJ JOOMLA INSTALACIJI!

Komponenta – dodatak koji proširuje postojeće mogućnosti ili dodaje nove funkcionalnosti stranicama.

Modul – mali blok sadržaja koji se može prikazati na bilo kojem dijelu vašeg sajta ovisno o predlošku. Često je vezan uz određenu komponentu i služi kao dodatni način prezentacije osnovnog sadržaja ili sadržaja iz komponente.

Plugin – funkcija koja oblikuje sadržaj prije nego što se prikaže (npr. editor).

Template (predložak) – upravlja izgledom vašeg sadržaja (pozicije modula, fontovi, boje, raspored elemenata…). Može biti za frontend ili za backend. Različiti predlošci mogu se odrediti za različite dijelove stranice.

Baza – organizirani zapisi koje je moguće brzo pretraživati, sortirati i analizirati. To znači da se sav sadržaj sprema u bazu gdje se može uređivati ili brisati. Joomlu! pogoni MySQL (ili rjeđe MySQLi).

FTP – File transfer protocol – pomoću FTP klijenata uređujemo Joomla! datoteke koje se nalaze na serveru. Mi ćemo koristiti otvoreni FTP klijent Filezilla.

phpMyAdmin – open source alat napisan u PHP-u koji služi za uređivanje baza podataka.

Permissions (CHMOD) – dozvole za korištenje određenih datoteka na serveru. Troznamenkasti broj koji određuje što i tko na sustavu može raditi s datotekom. Iz sigurnosnih razloga SVI JOOMLA DIREKTORIJI MORAJU IMATI CHMOD 755, A DATOTEKE 644 (osim ako nije drukčije navedeno pri instalaciji ekstenzija)!

Alias – Joomla! zamjensko ime koje se koristi pri generiranju URL-ova

Slijedi –> Joomla! instalacija

Noviji Post Stariji Post