2010-08-23

JoomLAB

Radionica izrade web stranica za korisnike bez znanja programiranja ili računalnog grafičkog dizajna

Srijedom – 20:00

**joomLAB_logo

JoomLAB je besplatna radionica koja se odvija u sklopu Hacklaba01. Cilj ove radionice je polaznike naučiti kako jednostavno, uz korištenje otvorenog softvera, izraditi web stranicu**.

Radionica JoomLAB namijenjena je informatički manje obrazovanim polaznicima bez znanja programiranja ili računalnog dizajna. Pokriva izradu web stranice uz pomoć besplatnog i široko dostupnog softvera te stvara snažnu podlogu za daljnji razvoj vještina izrade web stranica. To postiže koristeći otvorenu i besplatnu Joomla! CMS platformu koju je moguće besplatno preuzeti s interneta.

CMS je sustav za upravljanje web sadržajem (engl. Content Management System – CMS). CMS predstavlja programsko rješenje za upravljanje sadržajem web stranica novije generacije. Joomla je CMS sustav za upravljanje web sadržajem otvorenog koda (“open source”) koji služi objavljivanju sadržaja na World Wide Webu i intranetu. Pisan je u programskom jeziku PHP, a za spremanje podataka koristi bazu podataka MySQL. Joomla dolazi s opcijama za upravljanje tekstom i slikama, prikaza sadržaja u RSS-u, PDF-u i verziji za printanje, raznim modulima kao što su “posljednje novosti” i “popularni sadržaji”, upravljanje banerima i anketama, tražilicom i kontakt formom. Osim navedenih opcija dostupne su tisuće specijaliziranih dodataka koji Joomla stranicu mogu pretvoriti u npr. web dućan, multimedijalnu galeriju ili online zajednicu. Još jedna odlika ovog sustava je i podrška za strane jezike pa je tako moguće preuzeti hrvatski jezični paket koji će je u potpunosti prevesti na hrvatski jezik. Joomla je izdana pod GNU GPL v2 licencom koja korisnicima dopušta uvid u kod te njegovu izmjenu i nadogradnju.

Hacklabov JoomLAB svoje polaznike instruira kako se Joomla instalira na server, kako se podešava za sigurno korištenje (zaštita od hackera) te kako se uz pomoć predložaka otvorenog koda vlastoručno može napraviti funkcionalna i atraktivna web stranica.

Radionica se sastoji od četiri tjedna predavanja u trajanju od dva sata. Na kraju radionice rezultati se objavljuju na internetu te se paralelno u Hacklabu01 odvija izložba radova korisnika. Nakon jednog mjesečnog ciklusa, radionica kreće iz početka.

 

Hacklab01 Joomla! tutoriali…

Noviji Post Stariji Post