6720436807_ea5bb15f4b

Ako nemate tu sreću da živite ispod kamena ili negdje u planinama bez struje i interneta, vjerojatno ste čuli za zadnje američke pokušaje obuzdavanja interneta zvane PIPA i SOPA. Internet zajednica je blackout prosvjedom uspješno odgodila SOPU i PIPU i uspješno je podigla veću količinu prašine. Nakon dvije čudne kratice stiže nam još jedna – ACTA. To je svjetska verzija ovakvog zakona i dotiče se tema koje nisu strogo vezane uz autorska prava. O čemu se točno radi možete saznati u hacklab01 na raspravi / projekciji koja će se održati u utorak 14.2.2012 i ujedno obilježava hacklabovo buđenje iz zimskog sna (iako će na taj datum vjerojatno biti hladnije nego do sad :). Na ovoj diskusiji moći ćete saznati kako protiv ovakvih i sličnih zakona možemo i moramo reagirati, o čemu se zapravo radi i (možda najbitnije) KOGA u Hrvatskoj treba nervirati s takvim stvarima.

Update 2:

Posebne pohvale (ovo je sarzkazam da nebi bilo zabune) onima koji se nazivaju hakerima i uspjeli su srušiti predsjednik.hr na punih sat vremena. Ne znam što će internet bez tih stranica. Oštetili ste i predsjednika i ACTA-u…Fakin script kiddiez – up yours. Barem napadajte servise naplate kreditnih kartica!

 

Zanimljivo stivo:

monitor.hr/clanci/lopovi-i-zandari

 

Update:

Prosvjed protiv ACTA-e ce biti odrzan u subotu, (11.2.2012) s pocetkom u 15h u sljedecim gradovima: U Zagrebu ispred Ministarstva vanjskih poslova. U Rijeci ce se odrzati kod Radio Rijeka, te u Osijeku na trgu Ante Starcevica.

Pozivamo sve koji se protive ACTA-i na mirno i nenaslino okupljanje ispred navedenih lokacija u cilju prosvjeda protiv ACTA-e.

-NEPOZELJNE su bilo kakve oznake/obilježja raznih političkih stranaka i/ili nevladinih udruga.
-Jedina poželjna obilježja su Anonymous-a obilježja iako naravno nisu obavezna.
-Unaprijed se ogradujemo od pojedinaca i/ili grupa koje ce željeti iskoristiti prosvjed za neke druge ciljeve osim borbe protiv ACTA-e, jer takvih ljudi ima na svakom prosvjedu.
-Pozeljno je da ponesete sa sobom mobitele, fotoaparate, video kamere etc. i snimajte prosvjed.

Facebook

 

Letak za prosvjed by Dinko

PNG
PDF
CorelDraw
Sve zipano

Letak / plakat by HL01 (kratak opis ACTA-e)

link

Brošura by internetzasve link (puno bolje od našeg ali i dulje ;))

Guy Fawkes (ilitiga Anonymous) maska

link

Jednostavnija verzija maske (za lijene poput nas).

Link

 

ACTA (Anti-Counterfiting Trade Agreement) je tajni sporazum financiran od strane korporacija o kojem pregovaraju mnoge države svijeta. Pomoću tzv “policy launderinga”, odnosno skrivanja pravog izvora političkih odluka ili zakona, ovaj sporazum povrjeđuje osnova ljudska prava na privatnost. Sporazum, pod krinkom zaštite nacionalne sigurnosti, dopušta špijuniranje internet prometa te pregledavanje sadržaja uređaja koji sadrže digitalne podatke (laptopi, mp3 playeri) na carinama bez naloga i opravdane sumnje!
ACTA se, u ime patenata, dotiče i zdravstva. ACTA bi kontrolu putanje generičkih lijekova i kontrolu nad određenim sjemenom za proizvodnju hrane dala u ruke korporacija koje bi preuzele potpunu kontrolu nad proizvodnjom hrane i jeftinih lijekova.

Što možemo učiniti?
Reći bilo kome tko želi slušati: preko Facebooka, Twittera ili bloga.
Obrazovati sebe i svoju okolinu!
Kontaktirati političare!

 

Kako kontaktirati svoje zastupnike u Saboru?

U biti nije uopće teško;

1) Na ovom linku nađite zastupnike koji su izabrani u vašoj izbornoj jedinici. Zapišite / kopirajte imena.

2) Na ovom linku upišite komu postavljate pitanje i pitajte ih koji im je stav po pitanju ACTA-e.

3) Što točno pisati razmišljate skupa s nama na diskusiji 14.02. u hacklabu u Mediki. 😉

 

Sva pitanja / prijedloge / komentare / kritike molimo postavite na forumu!

Noviji Post Stariji Post