2015-02-04

12.02.2015. - Vrijeme je za još jedan Cryptoparty!

12-2-cparty-logo

Prošla je godina dana od zadnjeg Cryptopartija u hacklabu i krajnje je vrijeme za još jedan.
Ta je godina za svijet anonimnosti i privatnosti na internetu bila kaotična i loša. Takva će biti i svaka naredna.

Amerikanci i dalje guraju CISPA i pokušavaju ovladati internetom – možda jedinim stvarno slobodnim mjestom u povijesti, Tor skriveni servisi padaju k’o kruške a NSA i dalje nadzire cijeli svijet (a možda i šire).
Zato smo odučili održati još jedan Cryptoparty i od toga napraviti mjesečni program.

Što je cryptoparty?

CryptoParty je decentralizirana, globalna inicijativa koja širu publiku upoznaje s osnovnim kriptografskim alatima kao što su public key encryption (PGP/GPG), OTR (Off The Record messaging) ili anonimne mreže I2P i Tor . Ideja je osmišljena kao odgovor na australski Cybercrime Legislation Amendment Bill iz 2011., a mi smatramo da je širenje znanja o otežavanju nadziranja komunikacija dobro i korisno pošto se slični zakoni i dalje guraju i prije ili kasnije će stupiti na snagu.

Možda mislite da nas ne diraju američki zakoni? Promislite malo o tome. Svi veliki servisi (Facebook, Google), koji raspolažu enormnom količinom podataka o svima nama su američke firme. Znači, svi naši podaci su podložni američkim zakonima. Želimo li da strane vlade čitaju i iskorištavaju naše podatke? Ne, jer na isto nema pravo ni naša vlada, a kamoli američka! Napravili smo mali gif koji će možda pojasniti stvari… (klikni ga, animiran je! :))

I dalje niste uvjereni? Ako dođete 12.02.2015. u 19:00 u hacklab01 i ponesete laptope, znanje, znatiželju i paranoju, sigurno ćemo vas uvjeriti da vaši podaci nisu vaši ali i pokazati vam kako barem dio tih podataka sačuvati. I naravno, ako naručite odmah, dobivate besplatan set hacklab01 noževa.

Prezentacija će biti dostupna ovdje (sada je tu prošlogodišnja, update soon :))

 

cryptoparty.in CryptoParty Handbook

 

 

Noviji Post Stariji Post