2017-10-18

21-22.10.2017 - Slikovne kondenzacije

Slikovne kondenzacije su interdisciplinarna radionica kojoj je cilj podijeliti znanje o besplatnim softverima kao što su import.io (za web scraping i strukturiranje podataka), ili ImageJ (za obradu i analizu slika) i ImagePlot. Pomoću softvera import.io, wget i sl. prikupljamo podatke/objekte, koje zatim sažimamo u jedinstvene prikaze pomoću ImageJ i ImagePlota (softver za vizualizaciju i istraživanje uzoraka u velikim kolekcijama slika).

Prikupljanjem većeg broja slikovnih datoteka, te njihovim organiziranjem u jedinstvenom formatu (npr. vizualizacija od 16,000×12,000 sa 776 Van Goghovih slika) generiramo hibridni presjek između subjektivne/autorske djelatnosti i egzaktne analitike i organizacije. Rezultat eksperimenata biti će 2D vizualizacije koje objektivnim/programskim kategoriziranjem podataka omogućuju uvid u uzorke kulturnih strujanja i procesa, s naglaskom na vizualnoj kulturi.

U praktičnoj uporabi ovakvo znanje može se upotrijebiti za samostalna (no budget) istraživanja i analize postojećih (aktualnih i povijesnih) trendova, kao i za kreiranje (kolažiranje) novog, autorskog sadržaja.

Radionica je namijenjena dizajnerima i studentima dizajna, umjetnicima i povjesničarima (umjetnosti), te svima zainteresiranima za utilitarne prakse, istraživanja i estetske eksperimente. Nakon kratkog uvoda u temu, instaliranja potrebnih programa i upoznavanja s kontekstom (takvog tipa istraživanja), biramo teme i click click away!

Polaznici rade samostalno (uz vodstvo), te biraju teme za analizu prema vlastitom izboru. Na radionicu se nije potrebno prijavljivati te je na istu potrebno ponijeti vlastito prijenostno računalo i moderan USB stick od min 4 gb (bez podataka).

Sub 21.10 + Ned 22.10 16:00 @ hacklab01

Dina Karadžić nastoji dokučiti granice između umjetnosti i besmisla u dvama komplementima – tradicionalističkom redu i on-line kaosu, iskušavajući krajnosti imaginacije i (re)produkcije, sirovosti i pedantnosti, gradnje i dezintegracije, spontanosti i kontrole. Manje izlaže, više surađuje i dijeli znanje i skillove, te najradije uči i istražuje nematerijalne ivice kulture. [@ BFA+MFA, ALU Zg : 2012. ; @ umj.org. Format C : 2014.]

Vedran Gligo, voditelj projekta hacklab01 u AKC Attack, GNU / Linux entuzijast, freelance content manager i web developer. Suradnik na raznim umjetničkim projektima kao što su net.cube i fu:bar expo. Ima poster Richarda Stallmana u sobi i misli da bi sve trebalo biti pod GPLom.

Noviji Post Stariji Post