glitch databendII Zg websq500

Glitch /Databend je niz triju javnih predavanja popraćenih besplatnim radionicama te izložbom, o tehnikama i primjenama databendinga*, na polju susreta vizualne i računalne kulture.

Čitajući i pišući digitalnu umjetnost, prezentirati ćemo postupke izmjene, reinterpretacije te unošenja konstruktivnih grešaka u digitalne datoteke, čime kreiramo djela s novim estetskim svojstvima i produbljujemo razumijevanje suvremenih digitalnih medija.


Predavanjima će se predstaviti brojne tehnike i kombinirane metode kojima možete databendati, a na popratnim radionicama moći ćete se iskušati i sami u eksperimentiranju s kôdom i kreiranju tech-based „kulture sa greškom“.

Događanja se odvijaju u tri cjeline: [I_slikovne datoteke] u organizaciji Udruge mladih Orlando u Dubrovniku u rujnu, [II_video] u Zagrebu u prostoru Hacklab01 početkom listopada, te [III_expo] u Osijeku u prostorima umjetničke organizacije Format C, tokom mjeseca studenog.

*Databending:  skupni naziv za veliki broj tehnika koje koriste postupak izmjene, reinterpretacije te unošenja grešaka u kôd digitalne datoteke, a u svrhu kreiranja datoteke s novim estetskim svojstvima.

////////////////////////////////////////////////////////////////

Glitch /Databend [II_video] : predavanje i radionica : 11.10.2015. 15:00h

– prijave za sudjelovanje na radionici @ glitchdatabend@gmail.com

– za radionicu je potrebno imati vlastiti laptop i što više vlastitih digitalnih video isječaka (sauce).

http://glitch-databend.tumblr.com/

@ hacklab01, Pierottijeva 11

Putem javnog predavanja o databendingu zainteresiranoj javnosti približiti će se nove perspektive čitanja i pisanja suvremene video estetike koja se oslanja na anipulaciju zapisima unutar same arhitekture video formata. Pojasniti će se i ilustrirati primjeri različitih tehnika koje se koriste ri
databendanju („nepravilno editiranje“, „reinterpretacija“, „namjerne greške“), te alati koji se pri tome koriste.

Na popratnoj radionici, s tematikom reinterpretacije pokretne slike, obrađujemo tehnike namjernog izazivanja grešaka u digitalnim video formatima. Učimo o kodecima, transkodiranju videa, interpretaciji RAW videa kao zvučnog zapisa (i manipulaciji istog audio efektima), svojstvima i manipulaciji kadrovima (slikama) od kojih se sastoji digitalni video zapis, uređivanju hex kôda u svrhe korupcije videa, te uporabi skripti za postizanje glitch svojstava i efekata u digitalnom narativu.

  1. Uvod – datamoshing – formati i terminologija

  2. RAW video – Audacity / Goldwave – VirtualDub – FFmpeg

  3. Datamoshing – Avidemux, moshy

  4. Hex editing videa – Bless

  5. Skripte (moshy, AviGlitch, byebyte)

  6. Q & A – Pitanja i odgovori

Trajanje radionice: 1 dan.

Alati potrebni za radionicu: Audacity / Goldwave, VirtualDub, FFmpeg, Avidemux, node.js / npm, Bless

(ili bilo koji drugi hexeditor)

Podrzani OSovi: GNU / Linux, Windows, OSX (preferiramo Linux).

Za radionicu je potrebno imati vlastiti laptop i što više vlastitih digitalnih video isječaka (sauce).

////////////////////////////////////////////////////////////////

Suradnički projekt Glitch /Databend provodi se kroz CLUBTURE mrežu, u sklopu programa “Clubture – Hr: Programska razmjena i suradnja”.
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Nositelji suradničkog projekta: Umjetnička organizacija Format C

Partneri : Udruga za integraciju različitosti „Metakoncept“, Udruga mladih Orlando
Suorganizatori: Savez udruga Klubtura

Umjetnička organizacija Format C je neprofitna pravna osoba sa sjedištem u Osijeku, čija djelatnost je na području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva.

Nastali smo s misijom da istražimo i podržimo suvremeni kulturni kapital, recentnu umjetnost i sve njene nematerijalne ivice. Fokus Formata C je na suvremenom umjetničkom istraživanju i stvaralaštvu, rubnim i vizionarskim praksama.
Konstruktivni interdisciplinarni kulturni dijalog naša je temeljna vrednota.

Želimo stvarati, inspirirati, idealizirati, komunicirati, prezentirati i konzumirati umjetnost.

www.formatc.hr

/////

Hacklab01 je zajednički projekt udruga Attack i Metakoncept. Metakoncept u prostoru AKC Medika od rujna 2009. godine oprema i vodi Hacklab01 koji služi kao slobodan prostor kojem je primarna namjena računalna edukacija i promocija otvorenog (eng. “open source”) softvera. 
U Hacklabu01 od rujna 2009. odvija se edukativni program koji se u početku financira iz privatnih sredstava članova i donacija sudionika, a kasnije kroz suradničke projekte Metakoncepta i AKC-a, kojima je nositelj AKC.
Hacklab01 služi kao predavaonica, radionica, cyber-caffe, igraonica, čitaonica i mjesto za slobodnu razmjenu ideja i njihovu realizaciju. Usluge Medikinog hacklaba ne naplaćuju se i sve poslove vrše volonteri.

www.hacklab01.org

/////

Udruga mladih Orlando je neprofitabilna i nevladina organizacija osnovana 1999. godine u Dubrovniku. Od svog osnutka do danas Udruga mladih Orlando je usredotočena na projekte koji se suočavaju sa svim vrstama diskriminacije te stvara otvoreni i multikulturalni okoliš. Udruga osobito usmjerava svoje djelatnosti na probleme mladih za koje lokalna zajednica ne nalazi konkretna rješenja, često iz razloga što ih jedva i primjećuje. Udruga mladih Orlando  pokušava probuditi svijest o važnosti uočavanja i prijekoj potrebi samoinicijativnog djelovanja. Udruga mladih Orlando je rijetko mjesto u Dubrovniku u kojemu mladi mogu svoje slobodno vrijeme ispuniti kreativno i uključiti se u programe koji traju tokom cijele godine.
Udruga djeluje preventivno, nudeći alternativne kulturno-umjetničke sadržaje, potrebne informacije i edukaciju o raznim aspektima društvenog života, toleranciju, ekološku svijest, kreativnost i samopouzdanje, ali i najvažnije – rezultate.

https://www.facebook.com/Udruga.mladih.Orlando

/////

Savez udruga Klubtura / Clubture Network je neprofitna, inkluzivna, participativna mreža organizacija, koja radi na osnaživanju nezavisne kulturne scene. Glavne aktivnosti mreže usmjerene su programskom povezivanju, podizanju javne vidljivosti, poticanju organizacijskog razvoja scene te jačanju njezina utjecaja na promjenu institucionalnog okvira u kojem djeluje.
http://www.clubture.org

///// Savez udruga Klubtura financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada ‘Kultura nova’.

 

Noviji Post Stariji Post