2017-03-22

Sri 5.4. - IPFS, iliti Web dvadesetih godina ovog stoljeća

talk radionica open source mreže

U srijedu 5.4.2017. 19:15h u hacklab01 u Mediki održavaju se prezentacija i radionica na temu IPFS-a i njegove definicije i primjene. Nakon prezentacije održat ćemo radionicu instalacije IPFS-a (Linux, Windows, BSD i Mac OS (ako ste unaprijed ugasili gatekeeper)) na koju možete donijeti vlastiti laptop.

Ne bi bilo u redu da očekujemo da ćete se pojaviti na radionici a da vas držimo u mraku oko definicije IPFS-a...

IPFS odn. Interplanetary file system(eng) je distribuirani podatkovni sustav/internetski protokol kojemu je cilj u određenim stvarima zamijeniti sve stariji HTTP protokol. IPFS je za razliku od HTTP-a napravljen na distribuiranim p2p principima, sadržajnim adresiranjem (za razliku od HTTP-a prepoznaje sadržaj sam po sebi a ne lokaciji) i takozvanog permanentnog weba gdje će se sprječavati pojava mrtvih linkova. IPFS na internet dovodi Dennis Ritchie-ovu rečenicu 'Everything is a file!'.

...Međutim IPFS je ujedno i podatkovni sustav pa, osim za web, ima i razne druge primjene.

Na prezentaciji ulazimo u detalje oko toga kako IPFS radi, zašto nam je potreban takav ili sličan sustav, te koje su točno mane trenutno HTTPcentričnog weba.

Nakon prezentacije održat će se Q&A uz radionicu instalacije IPFS-a na vaše laptope (uz vaš pristanak) ali i Firefox/Chrome dodatke za IPFS.

Voditelj radionice: Mario Kamenjak, mladi wannabe (ludi) znanstvenik mreža, koji želi pričati o tehnologiji koja ga je nedavno fascinirala.

U međuvremenu se možete zagrijati sa sljedećim videima:

Video 1

Video 2

Noviji Post Stariji Post