2018-09-22

SUB - 22.9. - Xmpl Workshop

radionica linux xmpl

Xmpl project je projekt otvorenog koda s osnovnom zadaćom da početnicima približi rad s konzolnim aplikacijama na Linux/Unix sustavima, te ujedno olakša i ubrza korištenje konzole u svakodnevici.

Xmpl tool je jednostavan Linux alat, namijenjen za brzo pretraživanje, dohvaćanje, te izvršavanje Linux primjera iz udaljenog ili lokalnog GitHub repozitorija prilagođenog za rad sa Xmpl alatom. Primarno barata s bazom primjera korištenja raznih CLI alata na Linuxu, te služi kao klijent za dohvaćanje, izvršavanje, uređivanje ili dodavanje novih primjera.

Kao takav nalazi primjenu kod samih početnika korisnika Linux konzole zbog jednostavnog pristupa i brzog pronalaženja željenih primjera. Tako početnici s alatom mogu istraživati ponuđene primjere u Xmpl repozitoriju, te ih i s lakoćom izvršavati, bez potrebe za poznavanjem samih programa i njihovog načina korištenja.

Alat ujedno pronalazi primjenu i kod naprednih korisnika koji koristeći se mogućnosti unosa i uređivanja primjera, mogu organizirati i pohranjivati kompleksnije primjere za izvođenje složenijih procedura na sustavu. Tako stvaraju vlastite prečace za korištenje alata, kako bi ih uvijek i bilo gdje mogli pronaći, te potom i direktno koristiti.

S dijeljenjem novih primjera doprinosi se razvoju kvalitete repozitorija, te se tako svim korisnicama alata omogućuje dohvaćanje i izvršavanje novo dodanih primjera.

Ivan Krpan, stalni član Hacklaba01, founder i lead developer Xmpl projekta, u dvosatnoj radionici predstavit će ideju Xmpl projekta. Upoznati sudionike s funkcionalnostima Xmpl alata, te njegovom korištenjem, kao i daljnjim planovima razvoja projekta.

Radionica je namijenjena početnicima u Linuxu, kao i svim iskusnim korisnicima koji žele podržati ideju i participirati u razvoju projekta.

Radionica se sastojati od uvodne prezentacije same ideje Xmpl projekta, te demonstracije korištenja samog Xmpl alata. Nakon prezentacije sudionici će aktivno moći isprobati alat na vlastitom računalu, te potom i dodavanjem novih primjera u Xmpl repozitorij i doprinijeti u razvoju samog projekta.

Radionica će se održati u subotu, 22.09.2018. u prostoru hackerspacea Hacklab01, AKC Medika, Pierottijeva 11 u 17:00h. Za sudjelovanje na radionici potrebno je ponijeti osobno računalo, te posjedovati ili napraviti vlastiti GitHub račun.

http://xmpl-tool.github.io

Noviji Post Stariji Post