2022-08-01

SUDA

Ovaj projekt započeo je na MediaLAB-u, tjednom sastanku u fizičkom prostoru zvanom hacklab01 gdje je grupa (digitalnih) umjetnika razmijenjivala ideje o digitalnoj umjetnosti i krenula u izradu zajedničkog umjetničkog djela. Rasprave dovele do zaključka da je nam je potreban (neophodan) manifest jer su naši stavovi o digitalnim umjetničkim alatima (softveru) bili vrlo politički. Stoga smo se posvetili pisanju i osmislili Manifest održive digitalne umjetnosti (SUDA).

Pisanje o održivosti softvera zahtijeva korištenje isključivo besplatnog (libre) softvera otvorenog koda. Instalirali smo Nextcloud s Collaborom na VPS i odlučili ga koristiti umjesto Google dokumenata, Officea 365 ili sličnih vlasničkih rješenja za kolaborativno pisanje. Odgovarajuća dokumentacija je ključna pa je WIKI sustav otvorenog koda Bookstack korišten za bilješlke i dokumentiranje procesa.

U procesu pisanja Manifesta (koji je potrajao) često se pojavljivala tema prezentacije. Složili smo se predstaviti manifest ne samo kao tekst ili multimediju te smo odlučili izgraditi cijelo računalo i predstaviti ga u obliku nečega što smo nazvali serverski esej koji koristi desktop kao medij povezan s internetom kao poslužiteljem i prezentira se publici kao sučelje poznatog izgleda u pregledniku zajedno s umjetničkim djelima svih autora / autorica iz grupe. Beskonačno reproducibilan i implementabilan i dobro dokumentiran za svakoga kako bi ga mogao replicirati ili temeljiti svoj budući rad.


Naravno, za izgradnju cijelog sustava treba koristiti samo besplatni softver. To nam omogućuje čitanje koda i mijenjanje svega ako je potrebno. Korištenje GNU+Linuxa bilo bi prejednostavno. Većina Linux distribucija koristi vlasnički softver u kernelu - samoj jezgri sustava. Oni su poznati kao binarni "blobovi", obično upravljački programi koje uključuju proizvođači kako bi mogli koristiti svoj hardver bez da izvorni kod bude slobodno dostupan korisnicima.


Da bismo to riješili, okrećemo se distribucijama Linuxa izgrađenim za korištenje libre softvera u potpunosti. Politika ovih distribucija uvelike se razlikuje pa smo odlučili ići u nekoliko smjerova s ​​nekoliko različitih okusa:


Trisqel (https://trisquel.info/)

- temeljeno na Ubuntuu

- "fixed release" distribucija

Parabola (https://www.parabola.nu/)

- temeljeno na Archu

- rolling release distro

Gnuinos (https://www.gnuinos.org/)

- temeljeno na Devuanu (Debian bez systemd-a)

- "fixed release" distribucija


Zašto jednostavno ne odabaremo jednu? Budući da se slobodni softver bavi izborom, a izbori čine svijet fragmentiranim, ovim smo projektom odlučili prigrliti tu raznolikost. Zato se SUDA distribuira u tri odvojene ISO datoteke, koje u biti sadrže iste podatke i izgrađene su za istu svrhu. Temeljene na tri različita sustava s različitim politikama, a svi su izgrađeni oko zaštite korisnika od neslobodnog softvera.

Ukratko, SUDA je:

1) Manifest održive digitalne umjetnosti
2) Servert koji sadrži serverski esej koji se nalazi u fizičkom prostoru i dostupan je na webu
3) Tri odvojena "imagea" operativnog sustava koji sadrže serverski esej koji se može pokrenuti na fizičkom ili virtualnom računalu
4) Fizička manifestacija u obliku serverske skulpture koja se može prezentirati u galerijama ili sličnim umjetničkim prostorima
5) Online dokumentacija
6) Tiskana dokumentacija (artist book)

Za više informacija, pratite naš WIKI na wiki.formatc.hr

Noviji Post Stariji Post